Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği 2025 Çalışma Raporunu Kamuoyuyla Paylaştı
İstanbul – 17 Ocak 2026
Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği’nin geleneksel aylık “Kardeşlik Toplantısı ve Semineri”, 17 Ocak Cumartesi akşamı İstanbul’un Safeköy semtinde bulunan Uygur Kültür Meclisi Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının ana gündemini, derneğin 2025 yılı çalışma raporunun kamuoyuna sunulması ve 2026 yılına yönelik planların değerlendirilmesi oluşturdu.
Açılış ve Program
Toplantıya derneğin yürütme kurulu üyeleri, din âlimleri, kamuoyunda tanınan isimler ve İstanbul’da yaşayan çok sayıda Uygur katıldı. Program, Dernek Genel Sekreteri Abdusalam Taklimakan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Açılış, Ömer Kerimhacim tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı ve salonda manevi bir atmosfer oluştu.
2025 Yılı Faaliyet Raporu
Programın devamında, Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Sayın Musacan Er bir açılış konuşması yaptı. Er, derneğin 2025 yılı boyunca yürüttüğü eğitim, sosyal yardım, farkındalık çalışmaları ve siyasi faaliyetlereilişkin kapsamlı bir faaliyet raporu sundu. Konuşmasında, geride kalan yılın Uygur diasporası arasında birlik ve dayanışmayı güçlendirme, aynı zamanda eğitim seviyesini yükseltme açısından verimli geçtiğini vurguladı.
Faaliyet raporunun ardından, derneğin 2025 yılı çalışmalarını ve sahadaki uygulamalarını içeren özel bir belgesel filmgösterildi. Belgesel, derneğin yıl boyunca gerçekleştirdiği projeleri, elde edilen kazanımları ve yürütülen faaliyetleri etkileyici bir şekilde yansıtarak katılımcıların beğenisini kazandı.
Musacan Er, konuşmasının sonunda derneğin 2026 yılına yönelik hedef ve projelerine de kısaca değindi.
İdeal ve Hedeflere Vurgu
Toplantının konuşmacılarından Doğu Türkistan Âlimler Derneği Başkanı ve aynı zamanda Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Denetim Kurulu Başkanı olan Dr. Alimcan Bugda, derneğin kuruluş amacına dikkat çekti. Bugda, Uygur diasporasının ulusal kimliğini koruması, dini ve kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasıiçin yürütülen çalışmaların hayati önem taşıdığını ifade etti.
Dua ve Kapanış
Program, Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Başkan Yardımcısı Ubulkasim Karim Zerepshantarafından yapılan dua ile sona erdi. Duada, Doğu Türkistan’ın özgürlüğü, hapishanelerde bulunan mazlumların serbest bırakılması ve şehitlerin ruhları için niyazda bulunuldu.
Dernek yetkilileri, 2025 yılı faaliyetlerini konu alan belgeselin önümüzdeki günlerde sosyal medya platformlarında yayımlanarak kamuoyunun erişimine sunulacağını açıkladı.