4. DOĞU TÜRKİSTAN MİLLİ BİRLİK ŞURASI SONUÇ BİLDİRİSİ – Bosna Hersek

11 Ekim 2021Değişen dünya koşullarının ve büyük güçler arasındaki rekabetin uluslararası siyasi arenada tırmandığı bir dönemde, 13. Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması ve 4. Doğu Türkistan Milli Birlik Şurası, 8-10 Ekim 2021 tarihleri arasında Saraybosna’da gerçekleştirildi.

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan diasporası olarak değişen dünya koşullarına göre pozisyon almak ve ona göre hareket etmek için ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek, gelecek bir yılda Doğu Türkistan davası için etkin eylem planı hazırlamak konusunda önemli kararlar alınması amaçlanan Şura, dünyanın dört bir yanından siyasi liderler, din âlimleri, aydınlar, araştırmacılar ve çeşitli STK temsilcilerinin katılımıyla başarıyla tamamlandı.

72 yıldır sürmekte olan Çin zulmüne maruz kalan, komünizmin kurbanı, mazlum Doğu Türkistan halkı olarak; bizimle aynı kaderi paylaşan, dava adamı, komutan (rahmetli) Aliya İzzetbegoviç önderliğinde uzun yıllar süren mücadeleler ve verilenlerden çok sayıda şehit sonucunda özgürlüğüne kavuşmuş, kendi bağımsız devletini kurmuş ve özgürlük yolunda çabalayan milletlere örnek olan Bosna-Hersek’te düzenlenen 13. Kardeşlik Buluşması ve 4. Milli Birlik Şurası tarihi bir öneme sahiptir.

9 Ekim sabahı itibarıyla başlayan 13. Kardeşlik Buluşması ve 4. Milli Birlik Şurası açılış törenine bütün Doğu Türkistan Diaspora vekilleri, Bosna Hersek, Makedonya ve Albanya STK’ları, Sancak (Sırbistan) Başmüftüsü, Avrupa, Kuveyt ve birçok ülkeden Müslüman toplulukların vekilleri ve diplomatlar katıldı. Doğu Türkistan Milli birlik Şurası Sonuç Bildirisi beyan edilerek sona erdi. Şuranın gerçekleşmesinde maddi, manevi her türlü destekte bulunan ve emeği geçen herkese bilhassa Bosna Hersek devletine, halkına ve STK’larına canı gönülden minnet ve şükranlarımızı arz ederiz. Şura 10 Ekim gece saatlerine kadar toplam 8 oturum hâlinde gerçekleştirildi.

Bu vesileyle Doğu Türkistan meselesiyle ilgilenenlerle temaslar kurulmuş ve ileriye dönük çalışmalar için plan yapılmıştır.4. Milli Birlik Şurası’nda ele alınan konular;

1. Bosna-Hersek ve Doğu Türkistan mücadelesinde devlet inşa sürecinin karşılaştırılması

2. Değişen dünya düzeninde Doğu Türkistan Mücadelesi ve gelinen son nokta

3. Batı ülkelerinin Çin politikası – tehditler ve fırsatlar

4. İslam dünyasının Çin politikası – tehditler ve fırsatlar

5. Afganistan ve Orta Asya’daki durum ve Doğu Türkistan meselesi

6. Çin’in gelecekteki konumu ve değişim süreci konusunda muhtemel senaryolar

7. Doğu Türkistan davasının teşkilatçılıktan devlet olmaya doğru gelişimi

8. Bundan sonraki süreçte Doğu Türkistan davasında atılacak adımlar

4. Milli Birlik Şurası’nda öne çıkan önemli noktalar;

1. Çin’in siyasi sistemde, kültürde, toplumsal değerlerde ve uluslararası ilişkilerde evrensel değerlere ve insanlığa tamamen aykırı olan hile ve tehditlerini teşhir etmek ve dünya toplumunu uyarmak.

2. Batı ülkelerinde faaliyet gösteren insan hakları örgütleri, İslami hareketler ve her kesimden bireylerle Çin’e karşı iş birliği.

3. Doğu Türkistan teşkilatlarının teşkilat sisteminin geliştirilmesi, profesyonelleşmenin hızlandırılması ve uzmanlaşmış kadroların güçlendirilmesi.

4. Doğu Türkistan konusunda Türk ve İslam dünyasının desteğini kazanmak ve İslam dünyasını Çin tehdidine karşı uyarmak.

5. Doğu Türkistan davasının ana ilkelerini korumak temelinde karşılıklı iş birliğini tesis etmek ve insanlığın ortak düşmanına karşı birlikte hareket etmek, fikir ayrılıklarına bakılmaksızın çeşitli kuruluşlar ile iş birliğini geliştirmek ve birlikte çalışma mekanizmasını güçlendirmek.

6. Kuruluşlar arası iş birliğini engelleyen tüm faktörlere karşın teşkilatlar arası karşılıklı güven, anlayış, destek ve koruma ruhu oluşturmak.

7. Türk ve İslam ülkeleri ile Orta Asya ve Balkanlar’da halk diplomasisi yürütmek, Doğu Türkistan davasının uluslararası arenada daha da güçlenmesi ve gündem olması, çeşitli dillerde yapılan lobi faaliyetlerini arttırmak.

8. Genç neslin yetişmesi ve eğitimine özen göstermek, Doğu Türkistan davası adına nitelikli gençlerin gelişimi için önemli olan her türlü imkânın sağlanması konusunda çabalamak.

9. Doğu Türkistan’ın bağımsızlığının vazgeçilmez ilkemiz olduğunu her zaman vurgulamak ve dünya toplumunu Doğu Türkistan’ın işgal edilmiş Toprak olduğunu kabul ettirmeye çalışmak.

13. Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik buluşması ve 4. Doğu Türkistan Milli Birlik Şurası temsilcileri ve katılımcıları tarafından verilen teklif ve öneriler:

1. Çin’i destekleyen ülke ve kurumlarla bir araya gelerek, Çin’le olan diplomatik ilişkilerinden yararlanarak onları Doğu Türkistan konusunda Çin’e baskı yapmaya davet etmek.

2. Çin ile büyük güçler arasındaki çatışmalardan oluşan fırsatları etkin kullanmak.

3. Doğu Türkistan tarihinde, bağımsızlık mücadelesinde büyük rol oynamış âlim, siyasetçi ve liderlerin hayatından ders çıkarmak.

4. Doğu Türkistan davasında kadın rolünün etkinleştirilmesi ve bu role önem verilmesi.

5. Doğu Türkistan meselesinin Çin’e rakip güçler için stratejik önemini anlamak ve buna göre adım atmak.

6. İslam dünyası için yeni planlar ve stratejiler geliştirmek.

7. Çin ile İslam dünyası arasındaki ticaret ve her türlü anlaşmanın derinlemesine incelenmesi.

8. Arap ülkelerinde bilimsel çalışmaları ve lobi faaliyetlerini, sivil diplomasiyi güçlendirmek.

9. Balkanlarla ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmek, bu bölge halklarının Doğu Türkistan davasına ilişkin anlayışını artırmak için kendi dillerinde Doğu Türkistan davasını kitap, dergi vb. diğer medya aracılığıyla tanıtmak.

10. Doğu Türkistanlı teşkilatların zayıf/güçlü yönlerinin iyi analiz edilmesi ve farklı kuruluşların tamamlayıcı fonksiyona sahip olarak görülmesi.

11. Doğu Türkistanlılar arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve Orta Asya’da Özbek, Kazak, Kırgız ve Rus dillerinde Lobiciliğin arttırılması. 13. Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması ve 4. Doğu Türkistan Milli Birlik Şurasına ev sahipliği yapan Doğu Türkistan Maarif Hareketi olarak alınan kararların, sunulan teklif ve tavsiyelerin hayata geçirilmesi konusunda sıkı çalışmalar yürütüleceği vurgulandı. 13. Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması ve 4. Doğu Türkistan Milli Birlik Şurası 10 Ekim 2021’de yapılan duanın ardından başarıyla tamamlandı.

x

Check Also

“Soykırımı Hemen Durdur” sloganıyla Basın açıklaması ve protesto yapıldı

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği ve Doğu Türkistan Yeni Nesil hareketi tarafından, Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne karşı dünyanın çeşitli ülkelerinde ...

Çin’in yürütmekte olduğu soykırım cinayetine karşı İslam Dünyası sorumluluğunu yerine getirmeli

Uluslararası Hukukçular Birliğinin Konya’da düzenlediği“ Evrensel Adalet Çağrısı” konulu İslam Dünyası Hukuk Kurultayına katılan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği ...

Zeytinburnu Belediye Başkanından Uygur okulu ziyaret

Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Ömer Arısoy Halkla fesleğen buluşması ziyaretleri esnasında Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Zeytinburnu Şubesi Uygur ...

Çin’deki toplama kamplarından ele geçirilen dosyalar dünya basınında

Amine Ertürk Independent Türkçe için yazdı Çin’de, Uygur bölgesinde 2017 yılından bu yana Uygur, Kazak ve Kırgız gibi azınlık halklara ...

Ankara’da Doğu Türkistan’daki zulmü anlatan Adı Soykırım belgeselinin galası yapıldı

Çin’in Doğu Türkistan’da yıllardır Uygur Türklerine uyguladığı sistematik işkence ve soykırımının tanıklar ağzından anlatıldığı belgesel “Adı Soykırım” Ankara’da gösterildi. Yönetmenliğini ...

Doğu Türkistan’da ANNE olmak

Doğu Türkistan’da ANNE olmak Çocuğunun güvenliği konusunda hamileyken kürtajdan, çocukken asimileden, gençken tutuklamadan, yetişkinken işkenceden, yaşlıkken idamdan, hayattayken soykırımdan, vefat ...

Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı ziyaret

Dernek Başkanımız Hidayet Oğuzhan ve beraberindeki Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliğinden bir heyet, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Sayın Osman ...

21. Yüzyıl yer Doğu Türkistan kırsal alanlarda hala ” Haşar” denen köle işçiliği devam ediyor

21. Yüzyıl yer Doğu Türkistan kırsal alanlarda hala ” Haşar” denen köle işçiliği devam ediyor. İnsanlar mecburi olarak kanal,dere açma ...

5 Mayıs Uygur Doppa Günü kutlu olsun

5 Mayıs Uygur Doppa Günü, Uygur halkının kültürüne, milli kimliğine olan saygı, sevgisinin ve Çin işgaline, asimilasyon politikasına karşı yılmaz ...