İstanbul’da Barın Ayaklanmasının 24. Yılını Anma Toplantısı Yapıldı
1990 yılının 5 Nisan günü Kaşgar vilayeti Aktu ilçesinin Barın köyünde 200’den fazla Uygur Mucahitlari Zeydin Yusuf komutasında Çin’e karşı silahlı eylem gerçekleştirerek bastırılmaya maruz kalmışlardı.
İstanbul’da Barın Ayaklanmasının 24. Yılını Anma Toplantısı Yapıldı.
O günden beri dünyanın bütün yerlerindeki Uygurlar her yıl 5 Nisan günü Barın ayaklanmasında şehit olanları anarak, toplantı ve törenler düzenleyip Çin’e karşı gösteriler yapmak suretiyle Çin’i protesto etmektedirler.
4 Nisan 2014 Cuma günü İstanbul’da faaliyet göstermekte olan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneğinin düzenlemesi ile Dernek merkezinde Barın İnkılâbının 24. yılı münasebetiyle anma toplantısı yapıldı.
Tören başlamadan önce Kuranı Kerim okundu ve Barın İnkılâbında şehit olan Uygur Mucahitlarin ruhları için dua edildi.
Merasime İstanbul’da yaşamakta olan Uygurlardan çok sayıda kişi katıldı. Merasimede Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneğinin Başkanı Hidayetullah Oğuzhan açış konuşması yaptı.
Derneğin denetim kurulu başkanı Abdulhekimhan Mehsum bir konuşma yaptı. Daha sonar dini alim İbrahim Karim Barin şehitleri hakkında konuşma yaptı.
Toplantıda Barın İnkılâbının başlangıç ve sonuçlanma olayları, Barın ayaklanmasının önemi, özelliği, maksadı ve bu İnkılâptan Uygur halkının elde ettiği sonuçlar hakkında hazırlanan ilmi makaleler okundu. Merasim 2 saat devam etti.